Chris Kyle

Ki volt Chris Kyle?

2017. július 24. - Master.

A világ legjobb precíziós mesterlövésze, Chris Kyle - akit katonatársai Legendának hívtak, ellenségei pedig Ramádi Ördögeként emlegettek (és 80 ezer dolláros vérdíjért kerestettek) - a 2003 -ban kezdődő iraki háború egyik legnagyobb hőseként vált híressé. Az iraki háborúban 255 halálos találattal szolgálta hazáját. Sikereiért felettesei kitüntetések tucatjaival halmozták el - altiszti rendfokozata lett (chief petty officer E-7, ami leginkább főtörzs-őrmesternek felel meg) - de számára az igazi elismerést az jelentette, hogy precíziós lövéseivel több mint 100 esetben tudta megakadályozni nagyobb katasztrófák, értelmetlen mészárlások bekövetkezését. Működésével katonatársainak és ártatlan civileknek ezreit mentette meg. Chris Kyle 2012-ben megjelent életrajzi könyvét hamar elkapkodták hazájában és a 2014-ben, Clint Eastwood által rendezett "Amerikai mesterlövész" című, róla szóló film is sokáig telt-házas bemutatóként ment az amerikai mozikban.

Kyle 1974 -ben született Texasban, ahol fiatalon édesapjával sokat vadászott, majd a különböző rodeókon valódi cowboyként lépett fel, végül farmokon dolgozva vadlovakat tört be. Felnőtté válva érdeklődése a hadsereg felé fordult, mert szerette a fegyvereket és szolgálni akarta hazáját is. Alig volt 25, amikor 1999 -ben belépett az amerikai hadseregbe, ahol 10 évet szolgált. Hatalmas termetével, óriási testi erejével és egészen elképesztő lőeredményeivel hamar kitűnt katonatársai közül, így gyorsan beválogatták a legjobbak közé, vagyis a Navy Seal tagjaként elitkommandós lehetett.

Bravúros találatokra volt képes, egyszer Szadr városában két kilométerről lőtt le egy terroristát (ezzel az egy lövésével egy egész katonai konvojt mentett meg a biztos haláltól). Egy másik alkalommal pedig, a fallúdzsai csatában egymaga 40 iraki lázadót iktatott ki egyetlen pozícióból, egy romos épületben hasalva egy ágyról [lásd képünket] Eredményeit csak egy Simo Häyhä nevű II. világháborús finn katona szárnyalta túl 1940-ben (505 halálos lövéssel).

chris_kyle.jpg

Kyle nyílt, egyenes ember volt, aki felvállalta, hogy nem szereti (sőt gyűlöli) az irakiakat. Könyvében őszintén bevallotta, hogy lenézi őket terrorista eszközeik miatt. Halálosztó tevékenységét össze tudta egyeztetni vallásosságával, mert úgy gondolta: harcával bajtársai életét védelmezi, hazáját szolgálja és a béke fenntartását segíti. Hitt Istenben, hitt hazájában és hitt családjában is. 

Magánélete sajnos kevésbé volt sikeresnek mondható: 2002 -ben nősült meg, de feleségével Tayával 2008 -ra megromlott házassága, melynek hátterében az az iszonyatos lelki igénybevétel állt, amit Irakban kellett állandóan eltűrnie a folyamatos bevetéseken. Kétszer is megsebesült, de igazi sérüléseit mentálisan szenvedte el, a harctéri stressz és a halál éveken át tartó közelsége miatt. Két gyermekük született, akiket Chris rajongásig szeretett, de akiket csak keveset látott. Végül 2009 -ben korábban "kötél idegei" meggyengültek és egy sikeres pálya után, 38 évesen úgy döntött visszavonul az aktív szolgálattól. Lépésével megmentette házasságát és lelki békéjét is visszaszerezte. Innentől gyermekeivel is végre többet lehetett.

Élete utolsó éveiben egy saját maga által alapított biztonsági cégben dolgozott odahaza, Amerikában, miközben poszttraumás stressz szindrómában szenvedő veteránoknak (katonatársainak) próbált segíteni. Sajnos az egyik "kezeltje" (Eddy Ray Routh) váratlanul és máig ismeretlen okból ellene fordult és 2013 február másodikán egy texasi lőtéren megölte. Halála óriási veszteség volt az amerikai hadsereg számára, hiszen fiatal katonák ezrei néztek fel rá és akarták követni példáját. 

Kyle pályafutását sokan támadták Amerikában és a világon sokfelé, gyilkosnak, mészárosnak bélyegezték több száz bevetéséért. Ugyanakkor senki nem vitatta különleges képességeit és azt a tényt, hogy "működésével" terroristák százait iktatta ki, miközben temérdek esetben akadályozta meg nagy hatóerejű robbantások, óriási véráldozattal járó mészárlások bekövetkezését. Valójában hős volt, aki hazáját és az emberiséget szolgálta.

Azt mondhatjuk: bár több, hasonlóan elkötelezett, elszánt és rátermett katona védelmezné a világot a terrorizmussal szemben, mely évről évre növekvő fenyegetést jelent mindannyiunk számára. A blogot Chris Kyle szellemiségének követéseként hoztuk létre. Hogy mit tartunk a szellemiségének? A következőket: védd meg hazád és családod, ne tűrd el a terrorizmus semmilyen formáját, légy bátor, határozott és kemény a béke ellenségeivel szemben - éppen úgy, ahogyan Chris Kyle tette.

chriskyle2.jpg

Blogunkon a továbbiakban napjaink egyoldalúan megítélt konfliktusaival szeretnénk foglalkozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://chriskyle.blog.hu/api/trackback/id/tr712685079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arte Peritus 2017.07.25. 10:08:02

Navy Seals sniperek nagyon komoly igénybevételnek, lelki leterheltségnek, stressznek és fenyegetettségnek vannak kitéve. Bármikor lelőheti őket egy másik mesterlövész, ha felfedezi lőhelyüket, vagy végezhet velük egy bevágódó akna, egy direktben támadó ellenséges egység ... stb. Kyle a legjobb volt, a katonatársai nagyra tartották és tisztelték.

Master. 2017.07.25. 10:11:59

@Lector Oris: ... köszi. Nagyon kevés a mértéktartó, pozitív hozzászólás. A gyalázkodó, igazságtalan kommenteket nem engedem be.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.25. 10:14:24

Azon lehet vitatkozni, mennyire volt jogos az USA Irak elleni háborúja - mert ugye a háború ürügyéül szolgáló vegyi fegyvereket soha nem találtak.

Egy katona azonban nem tudja megítélni, mennyire igazságos az a háború, amelyben harcol. Főleg akkor nem, ha a hírszerzés az egész országot félrevezeti, ahogy ez a vegyi fegyverek kapcsán történt.

Így aztán Chris Kyle hősiességét és hazaszeretetét senki semmilyen alapon nem vonhatja kétségbe. A hazáját szolgálta és a bajtársait védte.

Túlélő ... 2017.07.25. 10:22:10

Chris Kyle tette, amit kellett, magas szinten, hittel, meggyőződéssel, különleges tehetséggel. Olyanokkal végzett, akik nem katonaként, hanem terroristaként harcolva bombákat akartak elhelyezni utak, épületek mentén. Életeket mentett, bajtársai életét.

Tony Almeida 2017.07.25. 10:22:19

Egészen hihetetetlen, hogy egy ilyen életnek így kellett véget érnie...

Nietzsche_ 2017.07.25. 10:35:56

Voltak életének sötétebb szakaszai is, fiatalon sok tombolásos kilengés (vad ivászatok), majd Irakban több jelentős lelki megzuhanás, depresszió (még ő sem bírta ezt a fajta munkát megingás nélkül egyhuzamban éveken keresztül) és hazatérve vitái családjával, a közvéleménnyel. Vagyis megküzdött ő is saját démonaival. De katonatársai hálásak voltak neki amiért számíthattak rá, életmentésére, ahogyan biztosított egy-egy bevetési területet, ahogyan megmentette őket annyi alkalommal. Ritkán hibázott, biztos kézzel lőtt. A mesterlövészek legjobbja volt.

Master. 2017.07.25. 10:37:26

vgaborka
Simo Häyhä említésre kerül a posztban.

Drednaught 2017.07.25. 10:50:14

Tisztelet a Hősöknek!

Petrow 2017.07.25. 11:25:20

Az egyik nép szabadságharcosa a másik nép terroristája.
Az egyik nép mészárosa a másik nép hőse.

Ez a kettősség mindig is jelen volt, amióta az emberiség háborúzik, és még inkább, amióta történelmileg is dokumentálják; ami ugye a győztesek privilégiuma.
Hogy Kyle hős volt, vagy hidegvérű gyilkos, azt kívülállóként objektíven megítélni nehéz (lehetetlen?), de az biztos, hogy amit csinált, ahhoz nagyon értett.

Control_ 2017.07.25. 12:36:05

Kyle sok katonatársa életét mentette meg azzal, hogy likvidálta az orvgyikos merénylőket. Nem katonákat, hanem terroristákat ölt. A reguláris iraki hadsereg már rég lefegyverzésre került. A helyiket meg legalább amnyiszor ölték egymást, mint az amerikaiakat. Síiták és szunniták, kurdok és más muszlimok gyilkolászták egymást. Ebben a közegben kellett mesterlövészként megakadályoznia a nagyobb vérontásokat!

Pilotax 2017.07.25. 12:40:24

Leszögezem nem vonva kétségbe Kyle eredményeit de az első mondatot -"A világ legjobb precíziós mesterlövésze"-, erőteljesen megkérdőjelezném.

Akár a számszerű eredményét tekintve, akár az alkalmazott eszközöket tekintve, akár adott idő alatti eredmények tekintetében a nyomába sem léphet a finnek mesterlövészének Simo Häyhä-nak. Három hónap alatt - Kyle több részletben de két évet töltött bevetésen - a finn szovjet háborúban 500 fölötti eredményt produkált, vitatott a pontos találatainak a száma, de abban a források megegyeznek, hogy 500 fölötti, egyes források szerint 700!!! fölötti a találatainak a száma - olyan fegyverrel (Mosin–Nagant White Guard M/28 Pystykorva, szovjet fejlesztésű) ami technikai fejlettségét tekintve köszönő viszonyban sincs a Kyle által használt fegyverekkel, nem is beszélve a Kyle által használt egyéb technikai eszközökről. Häyhä a találatainak a túlnyomó többségét távcső nélkül érte el, távcsövet (mármint céltávcsövet) nagyon ritkán használt, inkább nem.
Mindemellett meg kell emelni a kalapot Kyle teljesítménye előtt.

Master. 2017.07.25. 14:03:10

@Pilotax: ok Legyen Kyle a második.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.25. 14:07:06

@Pilotax:

"Häyhä a találatainak a túlnyomó többségét távcső nélkül érte el, távcsövet (mármint céltávcsövet) nagyon ritkán használt, inkább nem."

Nagyon nem mindegy ám, milyen távolsáfra lőtt. Nem értek a lövészethez (sem), de a józan ész és ami keveset tudok a lőfegyverekről azt mondatja velem, pár száz méteren túlra távcső nélkül csak szerencsével lehet találatot elérni.

Már csak azért is, mert a fegyver célzóberendezésének egyik része (nem tudom a nevüket) szine a szemednél van, a másik jóval távolabb, a cső végén, a célpont meg a szemünk fókusztávolságát figyelembe véve a végtelenben. Nem tudod mind a hármat egyszerre élesen látni.

Master. 2017.07.25. 14:17:53

A fejlécképen maga Cris Kyle látható személyesen (egyébként ugyanabban a ruhában mint amit a poszt legvégén szereplő fényképen visel!)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.07.25. 16:19:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: @Pilotax: Tök felesleges összehasonítani. Ha célokban szegény a környezet, akkor lehetsz akármekkora spíler, akkor nem fogsz 500 killt elérni...

A szövetséges vadászpilóták nem azért nem értek el 100 feletti légigyőzelmet a II. vh alatt, mert fakezű hülyék voltak, hanem mert esélyük sem volt rá. Nem volt elég célpont és nem repültek annyit, mint egy német pilóta. A német pilóta repült, amíg meg nem halt vagy harcképtelen lett. A németek legnagyobb ászai 400-1200 harci bevetést is repültek. A szöviknél nagyítóval kell keresni olyan pilótát, aki 400 táján repült. A pilóták 50%-a Európában karrierje során egyetlen német vadászgépet sem látott.

Halkan jegyzem meg, hogy a finnt kivonták a forgalomból, ráadásul pont egy szovjet sniper, sárkány ellen sárkányfű... CK meg túlélte találat nélkül. Csak ez sem fair összehasonítás a környezet miatt...

Mindkettő értett ahhoz, amit csinált. Ennyi.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.25. 17:49:54

@molnibalage:

Igazad van, ez is egy jelentős szempont, amit írsz.

Csakhogy én kimondottan arra reagáltam, hogy a kommentelő azzal próbálta bizonyítani Häyhä jobb képességeit, hogy ő távcső nélkül lőtt.

Pierr Kardán 2017.07.25. 17:50:16

Kicsit OFF itt, de a finn mesterlövész (a nevét nem tudom leírni, mert nincsenek olyan betűk a billentyűzeten) találatainak a felét sem hiszem el. Több esetet tulajdonítanak neki, ahol 300 méterről, vagy távolabbról távcső nélkül lőtt fejbe ellenséges katonákat.

Valaki ugyan tegyen már le egy dinnyét egy székre, menjen el 300 méterre, aztán képzelje el, hogy távcső nélkül lő a dinnyére.

Hogy könnyebben el tudjátok képzelni, hogy mennyi a 300 méter, elmondom, hogy a Jászai Mari tér - Margit szigeti lehajtó távolsága kb. 300 méter!

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2017.07.25. 17:50:48

Simo Häyhä valószínűleg azért is tudott olyan rövid idő alatt annyi találatot elérni, mert az inkompetens szovjet hadvezetés valósággal pumpálta a töméntelen katonát frontra és nem igazán törődött a veszteségekkel, ezzel rengeteg és viszonylag könnyű célpontot nyújtva a finn mesterlövészeknek. Azóta jelentősen átalakult a hadviselés, nem valószínű, hogy Häyhä rekordját bárki is megdöntené a belátható jövőben (az 500 feletti igazolt találathoz a teljesség kedvéért még érdemes hozzászámolni azt a kb. 300 szovjet katonát, akiket géppisztollyal ölt meg). Érdekesség, hogy Häyhä a háború előtt maga is vadász volt.

Treff Bubi 2017.07.25. 17:50:55

@molnibalage: Ó, Häyhä mester nagyon sokáig élt, valamikor a kétezres években halt meg. Igaz, kapott egy olyan fejlövést, hogy a fél arca kb. odalett, de a háborút túlélte.

CsendPenge · https://zoldsegextra.blog.hu/ 2017.07.25. 17:51:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, a józan ész érvényes azokra, akik átlagos képességűek. Häyhä és Kyle is messze átlagon felüli képességekkel rendelkeztek, sőt, szerintem nem túlzás kijelenteni, hogy a felső (kb) 0,1%-ba, vagyis a született tehetségek közé tartoztak. Akiknek egyszerűen csak megy az, ami másnak elképzelhetetlen, vagy nagyon-nagyon sok gyakorlás árán.

Különböző fegyvereken különböző célzóberendezések vannak, de hidd el, a Häyhä által használt un. nyílt irányzék mindegyik részét látod, és a célpontot is. Sokkal inkább abban van a kihívás, hogy tudod uralni az összes részét a testednek, hogy leadd a lövést. Sajnos ezt leírni nem lehet, ismerőseim közül is sokan akkor értették meg az összetettségét, nehézségét, amikor fegyvert adtam a kezükbe. És akkor volt csodálkozás, hogy a szembe szomszéd függönyén (kb 20m) a mintázaton tartani sem könnyű a szálkereszt irányzócsúcsát. Mindezt egy 6x nagyítású fegyvertávcsövön keresztül... ahol "csak" 3 dolgot kell egy tengelyen tartanunk az elsütés szándéka nélkül.

Magister_ 2017.07.25. 18:04:43

Chris Kyle a kemény harctéri igénybevétel áldozata lett, hiszen hat teljes éven keresztül, (2003 és 2009 közt) volt a frontvonalban, Irak olyan területein, ahol mindennapos volt az életveszély. 255 halálos lövést adott le (8 naponta egyet) miközben néha egy-egy teljes napot feküdt mozdulatlanul háztetőkön vagy lerombolt házakban. Gyilkolás és halál volt osztályrésze 6 éven át. Ki az aki, ezt idegileg bírja. Ő sem volt robot, összeomlott, majd visszavonult. Sajnos nem adatott meg neki a boldog öregkor és családi élet.

camilló 2017.07.25. 20:49:21

@Pierr Kardán: Kellő gyakorlat után nem olyan nagy az 300m.

2017.07.25. 20:51:37

Nem tartom korrektnek, ha egy katonát gyilkosnak kiáltanak ki, legyen az bármilyen egyenruhában is. Aki belép a hadseregbe (besorozzák, önkéntes, hazáját védi, vagy más ellen támad), azt nagyon nem kérdezik meg, hogy ugyan milyen erkölcsi aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy meg kell ölni az ellenséget. Megvan a feladata, azt csinálja, s amennyiben kiemelkedően jól teljesít, azzal elsősorban a bajtársai életét védi, semmint babérokra, vagy elismerésekre vágyik. Persze ezeket is megkapja, mert kellenek a "hősök", de senkinek nem ez a mozgatórugója.

Kyle valamiben nagyon tehetséges volt és ezzel sok bajtársának mentette meg az életét. Tekintetbe kell még venni szerintem, hogy az iraki háború - függetlenül attól, hogy jogos volt, vagy sem - a modern háborúk közül is speciális volt, rettenetes pszichés nyomás alatt tartotta a katonákat. Nem véletlen, hogy rengeteg szenved közülük poszttraumás stressz szindrómában.

Kyle jó katona, jó bajtárs volt. Sajnálatos, hogy ilyen véget ért, de szerintem, mint katonára emlékezzünk rá. Mert annak nem is akármilyen volt.

cm121 2017.07.25. 20:51:55

@Lector Oris: Az elmondott kockázatok mindegyike fennáll egy tetszőleges szárazföldi katonára. Ellenben a mesterlövészt nehezebb észrevenni. Ráadásul a felmérések szerint maga a gyilkolás sokkal kevésbé zavarja őket, mint egy másfajta katonát.

Pilotax 2017.07.25. 20:52:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Akart a fene bármit is bizonygatni. Pont hogy a posztírónak mondtam ellent amikor kijelentette. hogy Kyle volt a legjobb. Azért hoztam ellenpéldának a finn lövészt és talán a három legfontosabb mesterlövész jellemzőt - találatok száma, felszerelés minősége, egységnyi idő alatti eredmény - hasonlítottam össze és bizony egyik sem Kyle mellett szólt.

A körülményeket nem akartam összehasonlítani mert az egyik majdnem sarkvidéki, a másik pedig sivatagi, de azért a kettő között lényeges különbség van a célok láthatósága tekintetében. A sivatagban ha nem fúj a szél, több kilométerre ellátni, a téli körülmények a láthatóság szempontjából nem ilyen jók -köd, hóesés, húfúvás, szélsőségesen hideg stb. -, ráadásul ezek a tél kellős közepén novembertől márciusig történtek.

Master. 2017.07.25. 21:33:09

@Fabius Quintilianus: valóban ez a helyzet. Kyle kikészült a végére. De nagyon sokáig bírta. Ha belegondolunk 6 éven át csinálta éles körülmények között, mindig a "legforróbb helyeken". Le a kalappal előtte. Egyáltalán nem csoda, ha ennyi idő után az idegei kikészültek. De időben felismerte a problémáját és leszerelt. Jól tette.

Recensens 2017.07.27. 00:50:34

@cm121: nem hiszem, hogy kevésbé zavarná, max jobban hozzászoktak.

Fredddy 2017.07.28. 17:28:52

Ígéretes blog, kíváncsi leszek. Olvastam Chris Kyle könyvét, érdekes volt, de engem megdöbbentett a hozzáállása: nem fárasztja magát azzal, hogy akár a legalapabb szinten két oldaláról nézze a dolgokat- ellenség, megölni, irgumburgum. Elég sok ilyen-olyan háborús visszaemlékezést olvastam már az ókori Rómától az Öböl-háborúig- ennyire egyoldalúan legfeljebb a szovjet memoárok írnak az ellenfeleikről, de még ők is valahogy intellektuálisabban állnak hozzá. Azt pesze elfogadom, hogy egy sikeres harcost ez a gondolkozás inkább segíti, sőt, részben a harci erőfeszítéseket akadályozó, az első vonalból nézve nagyon visszatetsző pacifista hozzáállásra válaszul alakult ki. Az irakiak terroristának nevezése is ennek az egyoldalú gondolkozásnak a terméke egyébként, saját földjén megszálló hadsereg ellen fegyvert fogó valaki az nem terrorista, függetlenül attól, hogy szeretjük-e. Ha a saját polgárait robbantgatja, akkor már igen, Kyle találkozott ilyennel is; de a terroristázás ugyanaz, mint mikor a szovjeteknek mindenki fasiszta volt, aki ellenük harcolt.

Simán el lehet találni 600 méterről nyílt irányzékkal egy embert, a két világháborúban sokszor lőttek ilyen távolságra puskával. Nyilván nem az első doboz lőszerrel sikerült, de kis gyakorlással már összejöhet. Az biztos, hogy nem mindenki alkalmas fizikailag erre, de ahogy a hajsűrűség, vagy a bráner hossza elég tág határok között változhat egyes embereknél, úgy látás szempontjából is lehetnek kiemelkedően jók, vagy rosszak. Utóbbiak nyilván nem választják a mesterlövész-pályát. Emellett egy Chris Kyle-szerű arc nyilván az egészséges táplálkozásra is figyelt, a gének mellett az is számít. És persze gyakorlat teszi a mestert, azért nem keveset járnak a lőtérre ők.

A valaki által említett fókuszálási probléma már jóval kisebb lőtávolságokon is előjön, de a nyílt irányzék pont ezért van kialakítva úgy, ahogy: nem kell minden elemét élesen látni, hogy a bütyök a lyukkal vonalban van-e, azt akkor is érzékeled, ha amúgy magát az irányzékot nem látod élesen.

Simo Häyhä érdemeit szerintem egyáltalán nem csökkenti a rövid lőtávolság, ami távot a lövedék nem tesz meg, azt az embernek kell megtennie oda és vissza úgy, hogy az ellenség ne vegye észre- ez is a mesterlövészek tudományához tartozik, és respawn nincs, hibázni csak egyszer lehet. Häyhä egyébként gyakorlott vadász volt, és tagja a helyi tartalékos milíciának, szóval bőven volt alkalma mind a lövést, mind a cserkelést gyakorolni már bőven a szovjet invázió előtt is.

Fortress 2017.07.28. 17:28:54

Jó katona volt és komoly jelentőséggel bírt harca Irakban.

Vinicius_ 2018.02.24. 00:46:09

Remek poszt, kitűnő összeállítás. Chris Kyle valóban kivételes ember volt, a világ legjobb mesterlövészeinek egyike, háborús hős.
süti beállítások módosítása